Na co wpływają witaminy A+E i czy warto je stosować?
Łączne zastosowanie witaminy A i witaminy E zwiększa działanie ochronne przed wolnymi rodnikami tlenowymi uszkadzającymi komórki organizmu i przyspieszającymi proces ich starzenia.
Połączenie witaminy A i E gwarantuje silne działanie przeciwstarzeniowe, nawilżające, wygładzające strukturę skóry oraz ochronne, wpływa na zachowanie zdrowej skóry oraz poprawę jej kondycji.
Suplementy diety będące źródłem witaminy A + E pomagają zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz wpływają na wzrok pomagając utrzymać prawidłowe widzenie.
Czy witaminy A + E można rozgryzać?
Przy chrypce witaminę A+E (w formie kapsułki wypełnionej płynem) najlepiej rozgryzać.
Czasami lekarze zalecają też wykonywanie leków recepturowych z witaminami A+E w formie płukanek do gardła. Zapewniają one dobre nawilżenie wysuszonej śluzówki jamy ustnej i gardła oraz łagodzą dolegliwości związane z chrypką i bólem gardła.
Kiedy przyjmować witaminy A + E?
Najlepiej po lub w trakcie posiłku. Przyjmowanie jej wraz z pożywieniem zapewnia optymalne uwalnianie żółci i enzymów trzustkowych w żołądku, które są niezbędne do ich wchłaniania.
Jak stosować witaminy A+E?
Profilaktycznie przyjmuje się się 1 kapsułkę na dobę w trakcie lub po posiłku. Leczniczo w stanach niedoboru witamin A i E dawkowanie ustala lekarz.
Które produkty żywnościowe zawierają najwięcej witaminy A i E?
Witamina A: Wątroba wołowa, szpinak, marchew, brokuły, słodkie ziemniaki, śledź, mleko, jajo, tuńczyk,
Witamina E: Oleje roślinne, np. z kiełków pszenicy, sojowy, słonecznikowy, z krokosza barwierskiego, pestki słonecznika, orzechy laskowe, orzechy ziemne, migdały, masło orzechowe.