Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem
Cynk jest ważnym mikroelementem. Pełni on wiele funkcji w organizmie m.in.:
- wspiera układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, gdyż działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie
- pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie
- uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek
- zmniejsza ból przy problemach reumatycznych
- jest niezbędny w syntezie białek oraz kwasów nukleinowych DNA i RNA
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych
- podtrzymuje płodność u mężczyzn i pomaga utrzymać prawidłowy poziom testosteronu
- poprawia sprawność intelektualną i równowagę psychiczną
- wzmacnia naczynia krwionośne, przez co zapobiega powstawaniu żylaków
- przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry
- pomaga przy leczeniu trądziku, łuszczycy, egzemy, a także rozstępów
Dzienne zapotrzebowanie na cynk uzależnione jest od wieku. U osób dorosłych wynosi 10-15mg, u dzieci 10mg, u noworodków 3-5mg.
Głównym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja, małże. W mniejszym stopniu, ale także można go znaleźć w nasionach słonecznika, dyni, otrębach pszennych, fasoli, zielonym groszku, czosnku czy cebuli.