Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem
Wapń (Ca, łac. calcium; nazwa ta pochodzi od łacińskiego rzeczownika calx – wapno).
Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
To podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Warunkuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni m.in. mięśni sercowego. Jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi.
99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, a pozostała ilość w tkankach miękkich i płynach ustrojowych. Pojawienie się jego niedoboru w tych komórkach skutkuje uwalnianiem się wapnia z kości. W ten sposób kości ulegają odwapnieniu, stają się coraz słabsze i tym samym wyjątkowo podatne na złamania.
Tylko właściwy poziom wapnia sprawia, że organizm pracuje prawidłowo.
Człowiek ma wtedy mocne kości, zdrowe zęby i nie pojawiają się problemy z krzepnięciem krwi. Jednocześnie reguluje się praca serca, mięśnie działają sprawniej, rany szybko się goją, a impulsy nerwowe są dobrze przekazywane i łatwiej o osiągnięcie stanu relaksu, zdrowy sen oraz pogodny nastrój.
Warto wiedzieć, że korzystny wpływ na dobre przyswajanie oraz metabolizm wapnia ma wpływ witamina C, witamina D, witamina K oraz magnez.
Często spotykane połączenie wapna z kwercetyną wykazuje działanie przeciwalergiczne.
No i oczywiście to o czym wiemy wszyscy: stosowany jest wspomagająco w przeziębieniach, grypie oraz zalecany po złamaniach kości.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na ten pierwiastek gwałtownie wzrasta podczas ciąży.
Maksymalna dzienna dawka dla człowieka to nie więcej niż 4 g dziennie.
Należy mieć to na uwadze, ponieważ zbyt wysoki poziom wapnia może powodować nudności, wymioty, zaparcia, brak apetytu, ale również odkładać się w miejscach w których nie powinno go być np. w nerkach.
Jeszcze do niedawna sądzono, że dobrym źródłem wapnia jest mleko oraz nabiał.
Zgodnie z najnowszymi danymi najlepszym źródłem wapnia są warzywa, a wśród nich głównie: jarmuż, fasolka szparagowa, brukselka, kapusta, rzeżucha, a też orzechy, migdały, nasiona chia czy figi.